вторник, 10 ноември 2009 г.

ЧЕСТИТИ ВИ ЦИАНИДИ! ДРАМАТА ПРОДЪЛЖАВА!



На 101-ия ден от кабинета Борисов, с Решение № 13092 от 04.11.2009 г. Върховният административен съд отмени решение № 8 от 30.07.2008 г. по оценка на въздействието върху околната среда, издадено от министъра на околната среда и водите и върна преписката на министъра за ново произнасяне съобразно дадените указания в мотивите на решението. Делото е образувано по жалба на няколко екологични организации - Сдружение за аграрни и екологични проекти-Пловдив, Информационен и учебен център по екология-София, "Зелени Балкани"-Пловдив, "Екофорум"-София, "За земята"-София, Асоциация "Подземни богатства"-София и Институт за зелена политика-София, против инвестиционното предложение на „Челопеч Майнинг” ЕАД(„Дънди Прешънс Металс”-България) за проект „Разширяване на преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч”” с прилагане на цианидна технология.
В „общественото” Българско Национално радио-Програма „Хоризонт”, не само бе наложено медийно затъмнение за насрочените граждански протести в центъра на София, но в предаването „Преди всички”, с водещ Таня Величкова и редактор Силвия Великова, бе огласена пълна дезинформация – проведе се едно интервю с Васил Къдринов, когото питаха само за „Граждани срещу ДС” и проявата от 12:30 ч. пред Парламента. Даже водещата по „Хоризонт” в това интервю спомена, че Екогласност и други екоорганизации „по свой си начин” 10 ноември, без да пожелае да съобщи за началото на протест от 11:00 ч. пред МОСВ.
Проявите бяха по инициатива на Сдружение за аграрни и екологични проекти- Пловдив, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, Национално движение „Екогласност” и природозащитника Константин Дичев от „Граждани за Рила”. За съжаление, останалата част от Коалиция „За да остане природа в България” се дистанцираха от протеста, поради нежеланието им да се иска оставка на член от новото правителство и по-специално от екоминистерството. Датата бе избрана и обявена в две прессъобщения, като екопротест пред МОСВ “Да спрем „златните” цианиди в България на Дънди и Горубсо, за оставка на зам.-министър Евдокия Манева” и честване на 20-годишнината от Първото протестно шествие в България на Екогласност и Падането на Берлинската стена.
На 5-тата минута след скандиранията „Манева-оставка!” и „Мафия!”, сред протестиращите пристигна екоминистър Караджова, и предложи двадесет представители на гражданите да влязат в Министерството за разговор с нея. Комендантът на проявите твърдо се възпротиви за отделяне само на няколко души и настоя министърката да отговори на въпросите пред всички граждани и публично пред присъстващите медии. Г-жа Караджова се съгласи, но ненадейно промени решението си и тръгна да влиза в сградата на МОСВ, поканвайки този път само десет представители от Кърджали. (Факт е, че полицаите се опитаха да преградят със сила пътят за влизане в министерството на коменданта на регламентираните протести.)
От срещата:
Отначало министър Караджова подчерта, че лично премиерът Бойко Борисов я е освободил от работна среща на Министерския съвет и заяви, че лично тя е подписала решението за Кърджали, а не зам.-министър Евдокия Манева, на която се иска оставка. Разви тезата, че специалистите на МОСВ са я убедили, че това е най-добрата налична техника за златодобив.
Петър Пенчев попита как същите специалисти са съветвали ексминистър Джевдет Чакъров и той се бавеше с решението си за Челопеч цели две години и половина, а сега тя само за 30 дни е успяла да се убеди.
В отговор г-жа Караджова се оправда с оставените й в наследство над хиляда откази от предишния министър и тя бързала да навакса. Тя раздаде рекламен проспект на „Дънди Прешънс Металс”-България, в който под заглавие „Използването на цианиди в производството на злато – най-добрата практика в ЕС”, не се прави какъвто и да е сравнителен анализ с алтернативни технологии. Българският екоминистър заяви, че след като не сме доволни от нейното решение, да се обърнем към Европейската комисия.
Васил Къдринов запозна министърката, че в ЕК вече е изпратена Петиция с над 14 хиляди подписи, с искане за забрана на цианидната технология в България, тъй като същата бе внесена в 40-то НС от депутата Мария Капон, но с активното противопоставяне на ексдепутата Евдокия Манева, това искане на гражданите не бе прието.
Г-жа Добринка Лолова, работила като експерт в Министерството на здравеопазването, запозна г-жа Караджова с тревожните данни от здравния скрининг за хората в Кърджали, въз основа на които градът е обявен като екологична „гореща точка” и пълна забрана за разширяване на рисковите производства, с Постановление на Министерския съвет от м. декември 2008 г.
За пълна изненада на присъстващите, министър Караджова заяви, че за пръв път чува подобно нещо. Това обаче не й попречи да заяви намерението си да посети град Кърджали и с представители на гражданството да посетят заедно Завода и там всички щели да се убедят за липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве и за околната среда.
Така завърши срещата. Но всички разбраха, че кабинетът Борисов безцеремонно ще разреши всички инвестиционни намерения за използване на цианидната технология, която в Чехия е забранена със закон през 2000 г., а в САЩ – щата Монтана, забраната е въведена след референдум през 1998 г. В България на ред са Крумовград, Чепеларе, Куклен, Монтана...
Аргументацията на Пето отделение на ВАС с председател А. Икономов:
1. Големият период между изработването на ДОВОС, обществените обсъждания и Решението като данните в ДОВОС не са актуални към датата на Решението. Допълнително утежняващо обстоятелство е екологичната обстановка в гореща точка Златица-Пирдоп-р. Тополница
2. МОСВ грешно са определили само с. Челопеч и Чавдар за провеждане на обществени обсъждания, при положение че засегнатите населени места са повече
3. Постановява че предлаганата цианидна технология не може да се определи като Най-добра налична технология (НДНТ) тъй като технологията не е използвана за промишлено производство при високото съдържание на арсен в челопешката руда.
ОТ БЛОГА НА ГЕО

1 коментар:

  1. Култово изказване на Манева по повод цианидите в Кърджали (http://novini.dir.bg/2009/11/03/news5321820.html): "По-късно на работна среща в кметството зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обясни, че е категорично за стартирането на златодобива в центъра на града, тъй като документацията по инвестиционното предложение на „Горубсо” била изрядна и не се нарушавали законите. След като градоначалникът Хасан Азис контрира, че общината обжалва решението на Висшия експертен съвет при МОСВ и че няма да допусне добив на злато чрезцианидна технология в градския център, Манева намекна, че градът може да се измести. „Работа на кмета е да премести града, щом не му харесва дейността на завода. Не нарушаваме законите, а и проблемът не трябва да се политизира”, категорично подчерта тя."

    ОтговорИзтриване