понеделник, 23 ноември 2009 г.

УНИКАЛНИ БЪЛГАРСКИ РОБОТИ


Изложба “Мехатроника, Роботика” ще се проведе от 23 ноември до 4 декември 2009 г. в централното управление на БАН на ул. „15 ноември” № 1. На събитието Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене (ЦЛМП) към БАН ще представи за първи път някои от последните си научни и приложни разработки. Събитието е по повод на 15-тата годишнина на ЦЛМП.
В експозицията могат да бъдат видяни уникални роботи и мехатронни устройства, разработени в лабораторията и внедрени успешно в българската промишленост. Сред тях е двурък робот за манипулиране на алуминиеви заготовки, внедрен в българо-гръцкия завод “Стилмет”. Друг уникален специализиран робот е разработен в сътрудничество с фирма “Спесима”.
ЦЕНТРАЛНАТА ЛАБОРАТОРИЯ ПО МЕХАТРОНИКА И ПРИБОРОСТРОЕНЕ е създадена през 1994 г. Тя е единственото самостоятелно научно звено в България, в което се правят научни и приложни изследвания в областта на мехатрониката, роботиката и специалното приборостроене. В лабораторията се проектират, анализират и разработват мехатронни и управляващи системи, нови роботи и манипулатори, специализирани и уникални прибори и устройства. Проучват се нови методи за обработка на информация и се разработват алгоритми за компресиране, кодиране и засекретяване на информация в комуникационните и мултимедийни системи.
Учените от ЦЛМП са световно признати с научните си разработки и участия в международни проекти и сътрудничества. Екип на лабораторията и в момента работи по инженерното обезпечаване на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid) на големия адронен колайдер в ЦЕРН. Предстои и работа по нов проект, свързан с роботизирана система за подпомагане на възрастни и болни хора, финансиран от Европейската комисия в рамките на VII Рамкова програма.
Иновационните изследвания на учените и специалистите от ЦЛМП са защитени с 18 патента и 8 заявки за патенти.