сряда, 28 октомври 2009 г.

175 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ

В петък и събота /30-31 октомври/ БАН ще отбележи тази годишнина с НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ в големия салон на Централната сграда. Програмата е доста амбициозна, учени ще се изказват по различни теми, свързани с личността и дейността на Любен Каравелов. Добре, че има и такива хора, та гениалните българи да не бъдат забравени съвсем! Защото такава е тенденцията! Друг въпрос е, че от подобни мероприятия няма особена полза и на практика не водят до нищо. Дали пък точно заради това сме го докарали до тук?! Защото сме пропуснали да разкажем на децата си кой е Любен Каравелов и какво ни е оставил? И редица други класици, разбира се! Аз скоро не съм го препрочитала и сега си намерих повод да го направя. Ако искаш хвърли и ти един поглед и малко размисъл. Може и да се посмееш от сърце!

http://209.85.129.132/search?q=cache:laY7nsbc6rMJ:www.slovo.bg/karavelov/+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

ЗДРАВЕ

ИЗЛЕЗЕ НОВИЯ БРОЙ НА В. "ЖИВОТ И ЗДРАВЕ"

Някои от темите в броя:
- За уникалните свойства на водата
- Грипът и стресът в омагьосан кръг
- Как да разграничим сезонните вируси и как да подпомогнем храносмилателната си система, която е тясно свързана с имунитета
- За сериозния пробив на британски учени в репродуктивната медицина, която ще даде възможност на милиони жени да износят свое дете
- Подробности за неоперативните козметични процедури
- Изданието отбелязва 106-годишнината от рождението на Златю Бояджиев
- Джазът е музиката на свободния дух, казва в интервю за вестника Йълдъз Ибрахимва

http://newspaper.healthmedia.bg/archive.html

ПРЕМИЕРА В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР

ЕДНА ПРЕКРАСНА ВЪЗМОЖНОСТ ДЕЦАТА НИ ДА СЕ ДОКОСНАТ ДО НЕЩО СТОЙНОСТНО И КРАСИВО

Музикалният театър отбелязва 75-годишния юбилей на големия бългаски композотор Атанас Косев с премиера на мюзикъла за деца и възрастни „Снежанка и седемте джуджета” – 11 ноември от 10.00 и 18 ноември от 14.00 часа

Режисурата е на младите режисьори Юлия Маринова и Явор Радованов, диригент Дориан Молхов, сценография и костюми Екатерина Енева, хореограф Татяна Янева.

УЧАСТВАТ: Марияна Арсенова, Светлана Иванова, Катерина Тупарова, Станимира Василева, Валентина Корчакова, Любов Методиева, Марчо Апостолов, Стефан Петков, Венцислав Динов, Иван Панев, Свилен Тонев, Александър Пенчев, Илиана Шарланджиева , Деница Шопова, Александър Василев, Светослав Клинчаров, Десислава Тодорова, Румен Григоров, Георги Ханджиев, Кирил Бояджиев, Димитър Зашев, Боряна Йорданова, Зорница Дамянова, Лидия Петрова, Александър Мутафчийски, Божанка Груева, Петя Шарланджиева

вторник, 27 октомври 2009 г.

МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН

На 06.11. излиза „Истината за последните години от живота на Майкъл Джексън”
на разследващия журналист Иън Халпърин

 * Какво провокира Майкъл Джексън само седмица преди смъртта си да изрече съдбоносните думи: „Предпочитам да умра. Свършено е с мен!” ?
* Какви са истинските причини за смъртта на Краля?
* Кои са най-ревностно пазените тайни от живота му?
* Каква е истината за последните години от живота на Майкъл Джексън?
            Иън Халпърин написа книгата за Селин Дион, противоречивите „Кой уби Кърт Кобейн?” и „Любов и смърт: Убийството на Кърт Кобейн”. Носител е на наградата на списание „Ролинг Стоун” за постижения в областта на разследващата журналистика.
            На 24 декември 2008 г. световните медии публикуват скандалното му изаявление, че на Майкъл Джексън му остава половин година живот. Шест месеца и един ден по-късно светът е разтърсен от новината за смъртта на Краля на попа.
           Книгата е плод на петгодишни проучвания и разговори с хора от обкръжението на Майкъл. Приятели и сътрудници описват тежкото му здравословно състояние, задълбочаваща се емоционална криза, финансовите проблеми и натиска да приеме предложението за концертите в лондонската зала “О2 Арена”.
           Иън заключава: Каквото и да покажат крайните резултати от аутопсията, онова, което уби Майкъл Джексън, беше алчността на приближените му. Той несъмнено беше дълбоко изтерзан и самотен човек.

 По същото време излиза и филма „Майкъл Джексън This is it”.

понеделник, 26 октомври 2009 г.

ЧЕХОВ - АЗАРЯН


НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ"

Предстои премиерата на "ВИШНЕВА ГРАДИНА" от А.П. Чехов на сцената на Народния. Поредната среща на Коко Азарян с Чехов - едно дълбоко "приятелство", което се превръща в извор на много мъдрост, изящество и щипка самота!

сценична версия и постановка КРИКОР АЗАРЯН
 режисьор ГАРО АШИКЯН
 сценография и костюми МАРИНА РАЙЧИНОВА
 танци МИЛА ИСКРЕНОВА
 фокуси АСТОР

УЧАСТВАТ: МАРИЯ КАВАРДЖИКОВА, АНИ ПАПАДОПУЛУ, РАДЕНА ВЪЛКАНОВА, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ДЕЯН ДОНКОВ, ЗАХАРИ БАХАРОВ, МАРИН ЯНЕВ, РЕНИ ВРАНГОВА, ВАЛЕНТИН ТАНЕВ, ПЕТЪР ПОПЙОРДАНОВ, ХРИСТИНА КАРАИВАНОВА, НАУМ ШОПОВ, ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ, МАРТИН ЦОЛОВ

НЕ Е ЗА ИЗПУСКАНЕ!!!

ПРОМЕНИ В КЛИМАТА


ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА И СРЕЩАТА НА ВЪРХА В КОПЕНХАГЕН

Международната природозащитна организация WWF ви кани на дискусия за промените в климата на чаша чай (или кафе) в сряда, 28 октомври 2009 г., от 10 часа в офиса си на ул. „Княз Борис І” 71, ет.2 (срещу ъгъла с „Кърниградска”)

- Има ли промяна в политиката на България по промените в климата с новото правителство?

- Защо е толкова важна срещата на върха на ООН по промените в климата от 7 до 18 декември?

- Как еволюира позицията на Европейския съюз по промените в климата през последната година?

- Разумно ли подхожда България към изискванията на Европейския съюз за постигане на определен процент добив на енергия от възобновяеми източници?

Ще може да зададете въпросите си към екипа на WWF в България, който работи по промените в климата и отражението им върху управлението на горите и водните басейни.

КАМПАНИЯ ЗА ГОРИТЕ


НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ

Една трета от територията на България е гори и едва 4% от тях са недокоснати от човешка дейност. Горите ни дават много повече от дървесина. Те опазват водата, която пием, пречистват въздуха, който дишаме, спират ерозията и свлачищата. Българската гора е убежище за 43 световно застрашени вида растения и животни.

Горите на България трябва да се опазват и стопанисват добре. Сега на гората се гледа само като на място за добив на дървесина. Всяка минута в България 10 м³ дървета се отсичат и превръщат в дървен материал.

Затова в кампанията се настоява:

• Да се приеме нов закон за горите, с който да се въведат справедливи плащания за ползите, които горите предоставят извън дървесината. Така няма да се налагат много от сечите, ще се подобри финансирането на горите и ще се подпомогнат горските стопани.

• Да се създаде силна и отговорна горска администрация с достатъчно познания, подобаващо заплащане на труда и възможности за дългосрочно професионално развитие. С новия закон за горите да се разделят контролните от стопанските функции в държавната горска администрация, както е в Европейския съюз. Това ще ограничи корупцията и незаконните действия като сечи и бракониерство.

• Да се сертифицират горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави. Това ще подобри контрола в горите и ще ограничи незаконните сечи.

• Законът да гарантира и опазването на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ КАТО ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА НА: www.wwf.bg