вторник, 3 ноември 2009 г.

"СВЕТЛИНИ И СЕНКИ ОТ СОЦИАЛИЗМА"


Мини-фестивал в Червената къща "Светлини и сенки от социализма – 20 години по-късно" - 09 - 11 ноември (понеделник-сряда) - зала „Безименна”, зала „Гъливер” и зала „Пеша Николова“.
Мини-фестивал от две фотографски изложби и два документални филма в две различни граматически времена - „Тогава” и „Сега”, в една освободена от предразсъдъци дискусия.
През ноември 1989 г. падат Берлинската стена и Тодор Живков. Днес, двайесет години по-късно, ние няма да разискваме дали „Преходът“ – термин превърнат в клише - е завършил, или изобщо не е започвал. Вместо това се опитваме да хвърлим светлина върху образите на социалистическото минало, да възкресим забравени сенки и да се запитаме дали говорим за спомени, останали някъде далеч назад във времето, или за преживявания, които осмислят и битките на днешния ден…
В програмата на фестивала можете да видите "Forget Your Past. Монументалните паметници от времето на комунизма" /фотографска изложба на Никола Михов/, "София на дневна светлина 1990–2001 г." /изложба фотографии на Дорис Петер (Швейцария), представена от фотографа Иво Хаджимишев (България)/, както и премиера на „София на дневна светлина 1990–2001 г.” (албум, триезичен (на немски, английски и български език), 356 стр., 200 черно-бели фотографии, 2009, Германия), дебатът "Лица срещу монументи", както и прожекция на документалния филм „Директор на водопад“ (реж. Иван Ковачев, 1989 г.) и дискусия с участието на Васил Гюров и Милена („Ревю“) и Филип С. Филипов („Войвода“), и премиерна прожекция на "Гьочмен - Да прекрачиш границата".
Входът е свободен.

1 коментар:

  1. Катя, има ли някъде нещо като обща програма на събитията около "светлата дата"? Знам за 2-3 - къде официални, къде - полу. Дори в това май не сме организирани като хората :-)

    ОтговорИзтриване