събота, 28 ноември 2009 г.

УТРЕ ВЪВ VTV СЕДМИЦАТА


Създателят на МиоПунктура - уникална диагностично-терапевтична стратегия за лечение на костно-ставни проблеми и хронични мускулноскелетни болки - световноизвестният Д-Р ЧАВДАР НИНОВ. През ръцете му са минали велики спортисти, футболистите на Милан /Рийкард, Гулит, Ван Бастен/, Силвио Берлускони, белгийския крал Албер II. В България д-р Нинов основа Института за интегративна медицина "Св. Йоан Рилски".

С журналиста ВАЛЕНТИН БОЯДЖИЕВ ще ви представим Биографичната енциклопедия за агентите на ДС и военното разузнаване "Досиетата проговориха". За тайния живот на Георги Първанов, Ахмед Доган, Кеворк Кеворкян, Жан Виденов, Иван Гарелов, Георги Марков, Божана Димитрова, Доньо Донев, Тодор Колев и др. В енциклопедията са представени отворените „профайли” на повече от 3 000 видни българи, които през изминалите 50 години са били сътрудници на спецслужбите.

Специален гост на предаването АСЕН БЛАТЕЧКИ.

Утре между 10.00 и 12.00 бъдете наши гости :)

http://www.vtv.bg/

МОДЕРНА ЦИГАНКА-ГЛЕДАЧКА КЪМ ДЕВОЙКА:



Алоооуу, чаровницееей, спри са да ти казвам, имйел шъ пулучиш! Голем късмет та чака, добър пръвайдър ша намериш!
Един юзър много хубави неща ти мисли. Все та причаква в кюто, ама ти много са крийш, ма!
Пусни му на чиляка ... оторизейшън, стига си го мъчила с тоз рикуест!
Той много та `аресва, иска да та джазка виртуално. Я дай левътъ ръкъ да вида по-добре.
Аууу, малка ръчичка имаш, ама голем джойстик си фанала! Въх, много си играйш със скролера на мишката, палавницееей. Немаш ли с кво друго да си играйш, ма? Тука виждам голем трафик от един сайт с много хиксчета...
Ама си ъпдейтвай антивирусната и файъруола да н`си наджипкаш компа с виртуални въшки.
Дай ся пет лева и Господ да та пази барабар със софтуера и хардуера!
Къде тръгна, ма? Шъ та кълна, да знайш!
Да ти са напълни компа с вируси дано!
Виндовса да ти висне кът` дупито на прабаба ми!!!
Ре-инстол секи ден да прайш и от бъгове да н`съ отървеш!

понеделник, 23 ноември 2009 г.

УНИКАЛНИ БЪЛГАРСКИ РОБОТИ


Изложба “Мехатроника, Роботика” ще се проведе от 23 ноември до 4 декември 2009 г. в централното управление на БАН на ул. „15 ноември” № 1. На събитието Централната лаборатория по мехатроника и приборостроене (ЦЛМП) към БАН ще представи за първи път някои от последните си научни и приложни разработки. Събитието е по повод на 15-тата годишнина на ЦЛМП.
В експозицията могат да бъдат видяни уникални роботи и мехатронни устройства, разработени в лабораторията и внедрени успешно в българската промишленост. Сред тях е двурък робот за манипулиране на алуминиеви заготовки, внедрен в българо-гръцкия завод “Стилмет”. Друг уникален специализиран робот е разработен в сътрудничество с фирма “Спесима”.
ЦЕНТРАЛНАТА ЛАБОРАТОРИЯ ПО МЕХАТРОНИКА И ПРИБОРОСТРОЕНЕ е създадена през 1994 г. Тя е единственото самостоятелно научно звено в България, в което се правят научни и приложни изследвания в областта на мехатрониката, роботиката и специалното приборостроене. В лабораторията се проектират, анализират и разработват мехатронни и управляващи системи, нови роботи и манипулатори, специализирани и уникални прибори и устройства. Проучват се нови методи за обработка на информация и се разработват алгоритми за компресиране, кодиране и засекретяване на информация в комуникационните и мултимедийни системи.
Учените от ЦЛМП са световно признати с научните си разработки и участия в международни проекти и сътрудничества. Екип на лабораторията и в момента работи по инженерното обезпечаване на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid) на големия адронен колайдер в ЦЕРН. Предстои и работа по нов проект, свързан с роботизирана система за подпомагане на възрастни и болни хора, финансиран от Европейската комисия в рамките на VII Рамкова програма.
Иновационните изследвания на учените и специалистите от ЦЛМП са защитени с 18 патента и 8 заявки за патенти.

"САКО ОТ ВЕЛУР" НАЙ-НАКРАЯ ИЗЛИЗА


След дълги перипетии и скандали предпремиерата на "САКО ОТ ВЕЛУР"от Станислав Стратиев ще се случи на 28 ноември /събота/ от 19.00 часа в Народния театър.
постановка БОЙКО БОГДАНОВ
сценография СВЕТОСЛАВ КОКАЛОВ
костюми ПЕТЯ СТОЙКОВА
музика БОЙКО БОГДАНОВ
аранжименти ДАНКО ЙОРДАНОВ
пластика АЛЕКСАНДЪР ИЛИЕВ
УЧАСТВАТ: ФИЛИП ТРИФОНОВ, ГЕОРГИ МАМАЛЕВ, СТЕФАН ЩЕРЕВ, ПЛАМЕН ПЕЕВ, МАРИЯ САПУНДЖИЕВА, НИКОЛАЙ УРУМОВ, ВАНЧА ДОЙЧЕВА, ХРИСТО ТЕРЗИЕВ, ВИКТОРИЯ КОЛЕВА, СТОЯН ПЕПЕЛАНОВ ЦВЕТОМИРА ДАСКАЛОВА, МИЛЕНА АТАНАСОВА, КИРИЛ КАВАДАРКОВ

събота, 21 ноември 2009 г.

МЕЧТАТА НА СВИНЯТА

Попитали веднъж Свинята:
- Каква е твоята мечта!
- Бунища, бунища да осеят равнината! Да се превърне в кочина света! ...

СВИНЯТА ЩЕ ПОЗНАЕШ ПО МЕЧТАТА!!!

Всяка прилика с известни нам личности и събития е случайна!

четвъртък, 19 ноември 2009 г.

ГРАНДИОЗЕН СПЕКТАКЪЛ НА АНСАМБЪЛ "БЪЛГАРЕ"


Във вторник - 24 ноември от 19.00 часа в Зала 1 на НДК присъствайте на уникален спектакъл на Националния фолклорен ансамбъл “Българе” под надслов „ Да съхраним Българе”. Ще имате възможността да видите части от всички спектакли на „Българе” и да се насладите на изпълненията на „The Unique Voices” и “Сопрано”. В концерта ще участват още солисти от Националната опера и балет, каскадьорска група „Алфа”, Атанас Славов Мравчо и др.
Целта на спектакъла е да се наберат достатъчно средства, за съхраняването на Ансамбъла.

ВЕСТНИК "ЖИВОТ И ЗДРАВЕ"

В новия брой на "ЖИВОТ И ЗДРАВЕ" можете да прочетете много любопитни подробности за:
- Денят на Християнското семейство
- Всичко за постите
- Как да остаряваме красиво и как го правят жените в различните точки на света
- Думите на Румен Леонидов този път са за Дарбата да бъдеш читав
- Много практични съвети по тези и други теми 

"ЕКСПЕРИМЕНТИ" НА ДИМИТЪР ХИНКОВ

На 24 ноември 2009 /вторник/ в 18.30 часа в столичната галерия Средец ще се открие живописната изложба Експерименти на Димитър Хинков. В биографията му има над 40 самостоятелни изложби, сред които в София, Париж, Вашингтон, Ню Йорк, Мадрид, Флоренция и др. Взел е участие в над 50 общи експозициина петте континента. Награждаван е три пъти със званието "Най - добър млад автор" в Париж, - "Cite Internetional Des Art" 1998 г., София - Галерия "Цар Освободител" 2000 г. и в Мадрид, Галерия "Електра" 2002 г.


сряда, 18 ноември 2009 г.

НОВА ИЗЛОЖБА В СГХГ


От 20 ноември до 31 декември изложба ИЛЮЗИЯ ЗА УМА И ОЧИТЕ - Между хиперреализма и абстракцията в СГХГ. Хиперреализъм (синоними: фотореализъм, суперреализъм) е стил в изкуството, при който обектите се рисуват с безпристрастна точност на детайла.
Абстрактно изкуство (синоним: нефигуративно изкуство) не изобразява разпознаваеми обекти или сцени, а за сметка на това се състои от форми и цветове, които съществуват заради своята собствена експресивност.
В това поредно представяне на творби от колекцията на Софийска градска художествена галерия кураторът Мария Василева е избрала нестандартен подход: да обедини два на пръв поглед противоположни стила. От една страна, това е хиперреализмът с неговата обсебеност спрямо предметността. От друга, абстракцията като най-отдалечена от обектите и субектите във видимия свят.
В изложбата са включени картини на художници от различни поколения: Никола Аврамов, Иван Георгиев-Рембранд, Никола Даскалов, Петър Дочев, Христо Симеонов, Йордан Кисьов, Иван Кирков, Димитър Буюклийски, Стефан Родев, Лъчезар Касабов, Христина Петрова, Росен Райчев, Михаил Стоянов, Милко Павлов, Милко Божков, Милена Йоич, Николай Караджов, Володя Кенарев, Стефан Янев, Николай Ников, Борис Колев и др.

вторник, 17 ноември 2009 г.

ЕКОПАТРУЛИ В ПЕРНИК. А В СОФИЯ КОГА???


Кореспондентката на вестник Труд в Перник Албена Борисова - Екопатрулите да глобяват наред!
В Перник най-сетне прозряха, че българинът се вслушва в закона, само ако той го удари по джоба. Кметицата Росица Янакиева реши да формира зелена полиция, която да патрулира по улиците, градинките и парковете, да дебне кой хвърля боклуци, реже дърветата или къса цветята.
Години наред парковете в Перник приличаха на сметища. А заради мръсния въздух любимият лаф на перничани беше: “Най обичам да виждам какво дишам.” И никой не можа да се справи с положението.
Сега е ред на зелените патрули. Дали ще успеят да се справят, зависи от принципа, на който ще легнат. Ако се самоиздържат от глобите – ще има ефект. И колкото по-тежки са санкциите, наложени от самите екопатрули, толкова по-силни ще са те. Българинът е доказал, че само когато лично е заинтересуван от санкцията, може да я приложи ефективно. Тъй че дайте на зелената полиция палка и кочан за фишове и я оставете да си върши работата!
Цитат: За Перник

събота, 14 ноември 2009 г.

ВАСКО КРЪПКАТА ВЪВ VTV


Откриха вода на Луната! Утре във VTV Седмицата гледайте шефа на Института за космически изследвания проф. Петър Гецов. Ще има и любопитни подробности за новите български уреди, които ще бъдат изстреляни скоро в Космоса. По-късно отец Иван за дарението, което Дома в Нови Хан получи вчера. За храненето по време на грипна епидемия - биолога Юлия Стоянова. И накрая за разкош Васко Кръпката с нов клип и стари желания за промяна!
От 10.00 до 12.00  -  http://www.vtv.bg/

петък, 13 ноември 2009 г.

БЪЛГАРИН ОТ ФРЕНСКИЯ ЛЕГИОН - УТРЕ ВЪВ VTV СЕДМИЦАТА



"Аз, легионерът. Френският чуждестранен легион - легенда и реалност" от Георги Лозев вече е на книжния пазар. Авторът, който дойде специално от Никарагуа за представянето, ще бъде гост във VTV Седмицата утре в 11 часа.
Аз, легионер номер 187992, реших да ви разкажа за всичко, което преживях и научих по време на службата си в легендарния Френски чуждестранен легион. Той беше мое семейство в продължение на няколко години и точно това време оказа най-силно влияние върху живота ми. Повечето от имената в тази книга са истински, но това не е исторически документ, а роман. Роман, в който съм събрал историите на моите бойни другари – с различен цвят на кожата, религия и националност, но обединени от идеали и морал, каквито рядко могат да се срещнат в днешния свят. Защото в Легиона понятия като смелост, чест и жертвоготовност все още имат истинска стойност.
Но това е и роман за приятелството, за следването на мечтите и безкрайното пътешествие. Защото въпреки опасностите, тежкия режим и желязната дисциплина, винаги успявах да се насладя на приключенията и новите хоризонти, които откривах, благодарение на Легиона. Осъзнах, че пътят е моят живот.

сряда, 11 ноември 2009 г.

"ЗАПИСКИ ОТ АДА" - И ВАЛЯ ЧЕРВЕНЯШКА ПРОГОВОРИ


ЗАПИСКИ ОТ АДА - Ужасите в либийските затвори от Валя Червеняшка и Николай Йорданов излиза на 20.11. 2009 г.
На 9 февруари 1999 година седемнадесет български медицински сестри са отвлечени от болницата, в която работят в Бенгази, Либия и затворени в полицейски участък в столицата Триполи. Следващите осем години и половина, пет от които прекарват в няколко либийски затвора по обвинения в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца. Валя Червеняшка е една от тях. Каква е истината отвъд познатите вече факти?
• Кои са истинските причини за заразяването на либийските деца?
• Кой вкара нашите медици в този зловещ сценарий?
• Каква е била целта на безкрайните заседания и процедури, на адските мъки и насилието?
• Какви реално са били отношенията между нашите медицински сестри – за приятелствата и предателствата?
• Какъв е бил животът им в Либия и какъв е той днес?
• Свърши ли времето на политическото говорене и помогна ли държавата ни на „петте български медицински сестри” да се почувстват истински свободни?
„Името ми е Валя Червеняшка. Може би сте чували за мен. Може би знаете моята история. Може би сте информирани за фактите, но нямате представа какво е да бъдеш на мое място. Аз ще ви разкажа за нещата такива, каквито съм ги видяла. Това е историята на най-страшните осем години от моя живот. Никога не съм си мислила, че ще премина през събития, достойни за описване в книга. Честно казано, бих предпочела никой да не знаеше за мен. Бих предпочела обикновения живот, изпълнен с дребните трудности и малките радости. Днес малко врати са затворени за мен. Малко са политическите мъже и жени, които да не познавам. Малко са местата, на които не биха ме приели. Малцина са тези, които ме отминават с безразличие. Ако само можех да заменя всичко това на цената на забравата... Но не мога! Затова искам да разкажа. Трябва да разкажа. Моите спомени не бива да стоят заключени. Така те ще останат, а аз ще си тръгна от тях. Знам, че само ако ги пусна на свобода, ще успея да освободя и себе си…"
„Когато започнахме да работим заедно, оставих вкъщи две неща – чувството си за жал и възпитанието си. Карах я да говори дори когато очите й се насълзяваха…” Николай Йорданов

НОВИЯТ БРОЙ НА "ЖИВОТ И ЗДРАВЕ"


В изданието можете да прочетете:
- Всичко за грипа
- За диабета
- Профилактика на язвата
- За какво са нужни целувките
- Изложбата "От Земята към Вселената" и българските постижения
- Любопитно за връх Руен
- За свекървата с любов :)
http://newspaper.healthmedia.bg/archive/pdf/JZ-2009_42.pdf

"ЗОДИИ НА ВКУС"


ИК "Кръгозор" представя "Зодии на вкус" от астроложката Марияна Добранова! Книгата ще се появи в книжарниците на 17.11.2009 г., а официалната й премиера ще се състои на 26.11.2009 г. В луксозния сборник ще откриете прогноза за следващите няколко години, както и описание на чертите, които са отличителни за вашия зодиакален знак. Ще научите кои зони от тялото си трябва да предпазвате, кой е най-подходящият ритъм за хранене и кои ястия са наистина полезни за вашия организъм. Не на последно място – ще обогатите трапезата си с ястия от най-висок клас – вкусни и задължително здравословни, подбрани с фантазия и съобразени с посланията на звездите, това е селекция от богати менюта с цветни илюстрации, рецепти и подробни инструкции за приготвяне.
„Зодии на вкус” ще ви подскаже как да се храните и живеете по-здравословно, какво е най-подходящото специално меню за всеки един от семейството ви, каква е идеалната романтична вечеря, с която да спечелите сърцето на любимия човек!

вторник, 10 ноември 2009 г.

СНИМАЙТЕ НА ПЕТЪК 13-ТИ!

Петък, 13 ноември 2009, в клуб THE BOX – концерт, късометражно кино и афтър парти!
СинеМафия обявява началото на най-фаталното филмово предизвикателство Петък 13 за черен филм!
Традиционно старт на снимките ще се даде на 12.11.09 в 23:59 пред кино Люмиер. Организаторите ще предизвикат филмовите екипи с 4 съставки /думи/ и черен жанр. Всички ентусиасти ще имат на разположение ноща да реализират своите творчески идеи или точно 13 часа до 13:01 на 13.11.09.
Прожекцията и награждаването на филмите е същата вечер в клуб THE BOX. Настроението ще подгрее групата LEEPRA de LUX /live/ от 21:00. След излъчването и награждаването на филмите DJ Grindbox ще доразцепи с дъбстеп сет.
Най-добрият филм на N13 ще бъде определен от публиката!
Наградата е предоставяне на снимачна техника за 2 дни от FourPictures и Антони Стоев.Техниката се изразява в камера HD Sony Z7. + SGblade DOF Adapter Final Stage Spinning Glass! /Оператор-Камера техник/
+Осветление.
Tелефон за kонтакти с Four Pictures : +359878440794
НАЙ-ВАЖНОТО! ФОРМАТ НА ПРЕДАВАНЕ: MP4!!!
ВСИЧКИ ФИЛМИ ТРЯБВА ДА СА В СЛЕДНИЯ ВИДЕО ФОРМАТ:
SD: PAL 720/576, 25fps, codec: H264, 6 mbit/s VBS
HD: 720p /1280x720 progressive/,25fps, codec: H264, 6 mbit/s VBS
Филмите с обидно, пропагандно и/или дискриминационно съдържание, на расов, религиозен, полов или политически принцип няма да бъдат излъчени.

ЧЕСТИТИ ВИ ЦИАНИДИ! ДРАМАТА ПРОДЪЛЖАВА!



На 101-ия ден от кабинета Борисов, с Решение № 13092 от 04.11.2009 г. Върховният административен съд отмени решение № 8 от 30.07.2008 г. по оценка на въздействието върху околната среда, издадено от министъра на околната среда и водите и върна преписката на министъра за ново произнасяне съобразно дадените указания в мотивите на решението. Делото е образувано по жалба на няколко екологични организации - Сдружение за аграрни и екологични проекти-Пловдив, Информационен и учебен център по екология-София, "Зелени Балкани"-Пловдив, "Екофорум"-София, "За земята"-София, Асоциация "Подземни богатства"-София и Институт за зелена политика-София, против инвестиционното предложение на „Челопеч Майнинг” ЕАД(„Дънди Прешънс Металс”-България) за проект „Разширяване на преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч”” с прилагане на цианидна технология.
В „общественото” Българско Национално радио-Програма „Хоризонт”, не само бе наложено медийно затъмнение за насрочените граждански протести в центъра на София, но в предаването „Преди всички”, с водещ Таня Величкова и редактор Силвия Великова, бе огласена пълна дезинформация – проведе се едно интервю с Васил Къдринов, когото питаха само за „Граждани срещу ДС” и проявата от 12:30 ч. пред Парламента. Даже водещата по „Хоризонт” в това интервю спомена, че Екогласност и други екоорганизации „по свой си начин” 10 ноември, без да пожелае да съобщи за началото на протест от 11:00 ч. пред МОСВ.
Проявите бяха по инициатива на Сдружение за аграрни и екологични проекти- Пловдив, Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, Национално движение „Екогласност” и природозащитника Константин Дичев от „Граждани за Рила”. За съжаление, останалата част от Коалиция „За да остане природа в България” се дистанцираха от протеста, поради нежеланието им да се иска оставка на член от новото правителство и по-специално от екоминистерството. Датата бе избрана и обявена в две прессъобщения, като екопротест пред МОСВ “Да спрем „златните” цианиди в България на Дънди и Горубсо, за оставка на зам.-министър Евдокия Манева” и честване на 20-годишнината от Първото протестно шествие в България на Екогласност и Падането на Берлинската стена.
На 5-тата минута след скандиранията „Манева-оставка!” и „Мафия!”, сред протестиращите пристигна екоминистър Караджова, и предложи двадесет представители на гражданите да влязат в Министерството за разговор с нея. Комендантът на проявите твърдо се възпротиви за отделяне само на няколко души и настоя министърката да отговори на въпросите пред всички граждани и публично пред присъстващите медии. Г-жа Караджова се съгласи, но ненадейно промени решението си и тръгна да влиза в сградата на МОСВ, поканвайки този път само десет представители от Кърджали. (Факт е, че полицаите се опитаха да преградят със сила пътят за влизане в министерството на коменданта на регламентираните протести.)
От срещата:
Отначало министър Караджова подчерта, че лично премиерът Бойко Борисов я е освободил от работна среща на Министерския съвет и заяви, че лично тя е подписала решението за Кърджали, а не зам.-министър Евдокия Манева, на която се иска оставка. Разви тезата, че специалистите на МОСВ са я убедили, че това е най-добрата налична техника за златодобив.
Петър Пенчев попита как същите специалисти са съветвали ексминистър Джевдет Чакъров и той се бавеше с решението си за Челопеч цели две години и половина, а сега тя само за 30 дни е успяла да се убеди.
В отговор г-жа Караджова се оправда с оставените й в наследство над хиляда откази от предишния министър и тя бързала да навакса. Тя раздаде рекламен проспект на „Дънди Прешънс Металс”-България, в който под заглавие „Използването на цианиди в производството на злато – най-добрата практика в ЕС”, не се прави какъвто и да е сравнителен анализ с алтернативни технологии. Българският екоминистър заяви, че след като не сме доволни от нейното решение, да се обърнем към Европейската комисия.
Васил Къдринов запозна министърката, че в ЕК вече е изпратена Петиция с над 14 хиляди подписи, с искане за забрана на цианидната технология в България, тъй като същата бе внесена в 40-то НС от депутата Мария Капон, но с активното противопоставяне на ексдепутата Евдокия Манева, това искане на гражданите не бе прието.
Г-жа Добринка Лолова, работила като експерт в Министерството на здравеопазването, запозна г-жа Караджова с тревожните данни от здравния скрининг за хората в Кърджали, въз основа на които градът е обявен като екологична „гореща точка” и пълна забрана за разширяване на рисковите производства, с Постановление на Министерския съвет от м. декември 2008 г.
За пълна изненада на присъстващите, министър Караджова заяви, че за пръв път чува подобно нещо. Това обаче не й попречи да заяви намерението си да посети град Кърджали и с представители на гражданството да посетят заедно Завода и там всички щели да се убедят за липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве и за околната среда.
Така завърши срещата. Но всички разбраха, че кабинетът Борисов безцеремонно ще разреши всички инвестиционни намерения за използване на цианидната технология, която в Чехия е забранена със закон през 2000 г., а в САЩ – щата Монтана, забраната е въведена след референдум през 1998 г. В България на ред са Крумовград, Чепеларе, Куклен, Монтана...
Аргументацията на Пето отделение на ВАС с председател А. Икономов:
1. Големият период между изработването на ДОВОС, обществените обсъждания и Решението като данните в ДОВОС не са актуални към датата на Решението. Допълнително утежняващо обстоятелство е екологичната обстановка в гореща точка Златица-Пирдоп-р. Тополница
2. МОСВ грешно са определили само с. Челопеч и Чавдар за провеждане на обществени обсъждания, при положение че засегнатите населени места са повече
3. Постановява че предлаганата цианидна технология не може да се определи като Най-добра налична технология (НДНТ) тъй като технологията не е използвана за промишлено производство при високото съдържание на арсен в челопешката руда.
ОТ БЛОГА НА ГЕО

понеделник, 9 ноември 2009 г.

СИЛВИЯ РАНГЕЛОВА - ЕДНА АКТРИСА В РОЛЯТА НА ХУДОЖНИК


На 11.11.2009 /сряда/ от 18.00 часа заповядайте на откриването на дебютната изложба на актрисата Силвия Рангелова в Столичната библиотека.
Картините й са рисувани върху стъкло – уникална техника, запазена марка на Силвия. Някои от тях са посветени на великолепната природа на Трънския край, както и на любпитни предмети и детайли от бита на старите българи по тези земи. В експозицията са включени и любопитни вещи, които са рисувани и облагородени от Силвия и вече живеят нов живот като произведения на изкуството.
Силвия Рангелова е популярна не само със забележителните си превъплащения на театралната сцена, но и с многобройните си и многолики роли в българското кино.
Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов". Дълги години е част от творческия състав на театър „Сълза и смях”. В последните години играе на сцената на Младежкия театър.
Едни от най-известните й театрални роли са в пиесите Дон Жуан, Полет над кукувиче гнездо, Много шум за нищо, Козата или коя е Силвия, Мата Хари.
Освен с ролите си на сцената тя е позната и с участията си в повече от 10 български кинопродукции:
1. Пазачът на планетата - (1989) сериал
2. Копнежи по белия път - (1987)
3. Един наивник на средна възраст - (1976)
4. Сладко и горчиво - (1975)
5. Осъдени души - (1975)
6. Началото на деня - (1975)
7. Виза за океана - (1975)
8. Пазачът на крепостта - (1974)
9. Наковалня или чук - (1972)
10. На всеки километър - втора част - (1971) сериал
11. На всеки километър - (1969) сериал
Съвсем скоро зрителите на Нова телевизия ще я видят и в нашумелия сериал „Невъзможна любов”.
Заповядайте в сряда на чаша вино и се насладете на новата експозиция на Столичната библиотека!

неделя, 8 ноември 2009 г.

ПРЕМИЕРА В СФУМАТО


Още Чехов на столична сцена! На 12 ноември /четвъртък/ "Сфумато" кани на втората си премиера за този театрален сезон. Лятна история по "Дуел" на Чехов с режисьори Стилиан Петров и Албена Георгиева.
Сценография и костюми: Марина Додова
Музика: Емилиан Гацов–Елби
Участват: Христо Петков, Владо Йочев, Делян Илиев, Борче Гяковски, Антонио Димитриевски, Станислав Ганчев, Васил Дуев, Албена Георгиева и Мария Пенчева
Лятна история за няколко души на един кей, пред едно море, един залез, два изгрева и часовете между тях. Часовете и цялото слънце, нетърпимата жега, бесовете, мрачните изкушения, развилнялата се плът, любовта и всичките й летни, неудържими раздразнения.
Лятна история за няколко встрастени мъже, две страстни жени, няколко провалени опита за заминаване и няколко несъстояли се бягства. Лятна история за разделите, копнежа и онова поетично тъгуване по големите, извънредни сюжети. За крайните предизвикателства, силните сблъсъци с всичките им трудни последствия и бавни промени.
Лятна история със зимен финал. Не непременно студен, не задължително тъжен.
А и студът, както и всяка болка изобщо, казва един доктор при Чехов,
може да не се усеща.
Стилиян и Албена

петък, 6 ноември 2009 г.

БАЛКАНСКИ КОНЕ 2


ДЕВЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО
„THE PROJECT – Безспорният успех на първия и единствен по рода си музикален проект в областта на Етно и Уърлд музиката - Balkan Horses Band, инспирира няколко утвърдени артисти, да обединят усилия и да продължат тази идея. Затова премиерата на ПРОЕКТЪТ не случайно е на 10 ноември от 22 часа в Sofia Live Club (под НДК).
Съчетававайки традиционните инструменти с музикалните интереси на съвременните хора, талантливите музиканти ще представят своя програма в най-добрия клуб на Балканите - Sofia Live Club. Виртуозни унисони, екзотични мелодии и динамични ритми са визитната картичка на 90 минутното шоу, в което участват:
RAMESH SHOTHAM, percussions – INDIA. Един от най-добрите изпълнители на ударни инструменти в света. Свири постоянно със световно известните Carla Bley, Steve Coleman, Steve Swallow, Jonas Hellborg, Charlie Mariano и др. Представя инструменталните си умения на стотици фестивали, между които: Berlin Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Festival of Perth, Buk Festival in South Korea, Montreal Jazz Festival, Jazz Yatra Festival in India and Festival of India in Australia and China, and at the Umbria Jazz Festival in Perugia. Повече за него може да откриете на:
http://www.shotham.org/ , http://www.myspace.com/rameshshotham
MARKO RAMLJAK, violin & guitar – CROATIA. Обявен за най-добрия млад цигулар на Обединена Европа. Участва в проектите на мега-звездата на хърватската поп сцена Джибони. Работи със световни музиканти като Ману Каче, Пино Паладино и Тони Левин. Свири като гост в концерт на македонския китарен виртуоз Влатко Стефановски. Техническите му умения и музикален талант го сприятеляват с първата рок-джаз цигулка на света Жан Люк Понти, който му предрича световна кариера.
Повече за него може да откриете на: http://markoramljak.com, http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.channel&channelid=346408833
NIKOLAI IVANOV – OM, voice & multiinstrumentalist – BULGARIA. Създател на популярна етно-група „ОМ” с която изнася концерти по целия свят - France, Germany Hungary ,Spain, Norway, Croatia ,Poland, Austria, Turkey, India ,Nepal, China. Композира музиката за 25 филма, 2 балета и множество театрални постановки. В годините на творческо си развитие Ники се утвърди, като един от най-иновативните и креативни музиканти на България.
Повече за него може да откриете на:
http://www.myspace.com/grupaom, http://www.myspace.com/omartformation
KRASSI JLIAZKOV, ac. guitars, BG & fretless tambura, synth. Gtr. – BULGARIA. Създател, продуцент и мениджър на уникалната формация БАЛКАНСКИ КОНЕ. Основател на джаз групи и проекти - квартет “МОНТУНО”, „Де Жа Вю”, Двойка Скуул, „Валсия” и др.. Участва като инструменталист в Биг Бенд и Диксиленд оркестри; фюжън и блус банди. Представя професионалните си умения на десетки наши и международни фестивали между които Интернационален Диксиленд Парад - Дрезден, Германия; Втори салон на трад. Джаз - Прага, Чехия; Grand Paris Du Jazz - Париж, Франция и др. Автор на забележителния учебник-ръководсво „Книга за Българската тамбура” проследяващ историята и интерпретацията на този древен български инструмент.
Повече за него може да откриете на: http://www.krassijeliazkov.com/

ИСКАМ СИ ВЪЗДУХА!


Най-мръсната икономика в ЕС - българската

29.10.2009, http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2540071
България има най-силно замърсяваща икономика в ЕС, сочат данни на Международната агенция за опазване на околната среда от 2007 г.
В навечерието на Европейския съвет в Брюксел, на който ще бъде обсъждана и темата за намаляването на емисиите на въглероден диоксид, ДПА публикува данни за равнището на CO2 в продукция на стойност 1 долар.
Колкото по-малко е количеството въглероден диоксид, толкова по-чиста е икономиката на страната и обратното.
Шведската икономика е най-чиста с 0,16 килограма въглероден диоксид, отделен за продукция на стойност 1 долар.
Обратно - българската е най-силно замърсяваща с 2,73 килограма въглероден диоксид за равностойна продукция, сочат резултатите от изследването.
№; страна; емисии (кг CO2/долар)
1. Швеция - 0,162
2. Франция - 0,253
3. Дания - 0,284
4. Великобритания - 0,305
5. Австрия - 0,315
5. Ирландия - 0,317
7. Италия - 0,378
8. Германия - 0,399
9. Люксембург - 0,409
10. Белгия - 0,4011
11. Холандия - 0,4112
12. Финландия - 0,4313
13. Португалия - 0,4514
14. Испания - 0,4715
15. Гърция - 0,5815
16. Латвия - 0,5817
17. Словения - 0,5918
18. Кипър - 0,6219
19. Малта - 0,63
20. Литва - 0,7421
21. Унгария - 0,8722
22. Словакия - 1,1823
23. Полша - 1,3524
24. Чехия - 1,5825
25. Румъния - 1,6426
26. Естония - 1,8727
27. България - 2,73

Средно за ЕС - 0,74
/Цитат от блога на ГЕО/

вторник, 3 ноември 2009 г.

МАРГАРИТА ПЕТКОВА СЕ ЗАВРЪЩА


На 10 ноември в Зала 3.1 от 18.00 часа ще се състои премиерата на новата стихосбирка „Всичко!“ на Маргарита Петкова. Тя не изненадва с нищо читателя, защото го е изненадала още с първите си стъпки в метафизичната област на поезията. Скандална, витално-нахакана, непобираща се в общоприетите рамки, отстояваща правото си на избор и на позиция...
Не е за изпускане!

ЕСМА РЕДЖЕПОВА ПАК В БЪЛГАРИЯ


Концерт - спектакъл на голямата звезда на македонската музика Есма Реджепова на 10 ноември, вторник, Зала 1 на НДК от 19.00 часа.
С участието на Ансамбъл Теодосиевски и Ивайло Димитров
Наричат Есма Реджепова "циганската кралица", но във вените й тече мюсюлманска, еврейска и циганска кръв. Родена е 8 август 1943 година в Скопие и съвсем скоро ще отбележи 55 години на музикалната сцена.
Автор и изпълнител на етно музика, Есма е призната за за една от най-успешните музикантки на всички времена в своя жанр. Автор е на близо 600 творби, в това число 108 сингъла, 20 албума и 6 филма. Изнесла е повече от 8 000 концерта в повече от 30 страни.
„За мен музиката е всичко - въздух, хляб, вода“, казва Есма. Два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир заради хуманитарната си дейност.

"ЛЮБЕ" В НДК



На 9 ноември, понеделник, в Зала 1 от 19.00 часа - Юбилеен концерт на група “Любе” – „Кой каза, че живяхме лошо?“ Песните им са хитове!
Те оглавяват музикалните класации!
Те са любимците на Владимир Путин! /което не е сигурно, че е добра реклама!/
20 години група “Любе” и Николай Расторгуев!
Под патронажа на Министър председателя на Република България Бойко Борисов /сигурна бях!/
Поради големия интерес група “Любе” ще има концерт и на 8 ноември, зала 1 от 19.00 часа!!!

"СВЕТЛИНИ И СЕНКИ ОТ СОЦИАЛИЗМА"


Мини-фестивал в Червената къща "Светлини и сенки от социализма – 20 години по-късно" - 09 - 11 ноември (понеделник-сряда) - зала „Безименна”, зала „Гъливер” и зала „Пеша Николова“.
Мини-фестивал от две фотографски изложби и два документални филма в две различни граматически времена - „Тогава” и „Сега”, в една освободена от предразсъдъци дискусия.
През ноември 1989 г. падат Берлинската стена и Тодор Живков. Днес, двайесет години по-късно, ние няма да разискваме дали „Преходът“ – термин превърнат в клише - е завършил, или изобщо не е започвал. Вместо това се опитваме да хвърлим светлина върху образите на социалистическото минало, да възкресим забравени сенки и да се запитаме дали говорим за спомени, останали някъде далеч назад във времето, или за преживявания, които осмислят и битките на днешния ден…
В програмата на фестивала можете да видите "Forget Your Past. Монументалните паметници от времето на комунизма" /фотографска изложба на Никола Михов/, "София на дневна светлина 1990–2001 г." /изложба фотографии на Дорис Петер (Швейцария), представена от фотографа Иво Хаджимишев (България)/, както и премиера на „София на дневна светлина 1990–2001 г.” (албум, триезичен (на немски, английски и български език), 356 стр., 200 черно-бели фотографии, 2009, Германия), дебатът "Лица срещу монументи", както и прожекция на документалния филм „Директор на водопад“ (реж. Иван Ковачев, 1989 г.) и дискусия с участието на Васил Гюров и Милена („Ревю“) и Филип С. Филипов („Войвода“), и премиерна прожекция на "Гьочмен - Да прекрачиш границата".
Входът е свободен.

РУДОЛФО МЕДЕРОС В БЪЛГАРИЯ


Легендата на аржентинското танго Рудолфо Медерос най-после ще свири и пред българска публика! Концертът е на 17 ноември от 19.30 в Зала България.
Рудолфо Медерос е номиниран три пъти за Грами и е считан за един от най-креативните музиканти в жанра за последните четири десетилетия. Безкрайно енигматична личност, той покорява с чувственост и емоционални интерпретации.
Интересен е инстумента, на който се свири аржентинското танго. Казва се бандонеон и има специфичен звук, доста различен от този на акордеона. "Бандонеонът има способността да въздейства на човешката душа и да отразява нейната меланхолия. Едно е да изкажеш тъгата с думи, друго е да я почувстваш. Няма друг инстумент, който да говори този език и да изразява така добре това чувство", казва Медерос. Любопитното е, че бандонеони вече не се произвеждат, защото формулата за специалната сплав, която се използва, умира заедно със нейния откривател.

Заедно с RODOLFO MEDEROS TRIO на сцената в Зала България ще излязат и танцьорите Наталия Гамес и Габриел Анхио. Истинко удоволствие за всички любители на тангото!

ПРЕДСТОЯЩА ПРЕМИЕРА


На сцената на Малък градски театър зад канала предстои премиерата на "Всяка година по същото време" от Бърнард Слейд (продължение на "Догодина по същото време").
Режисьор на спектакъла е Андрей Аврамов. Участват: Анета Сотирова и Тодор Колев. Премиерата е на 13 ноември от 19:00 часа. Ако не успеете да отидете тогава, следващите дати за месеца са 20 и 25.